Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 14:27 - Честит празник!
Автор: konstant7 Категория: Други   
Прочетен: 3505 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В съботата, седмицата преди Великден се празнува  Лазаровден – денят, в който Исус Христос възкресява след 4 дневна смърт Лазар като благодарност за гостопримеството, което му е указал.

В народната традиция Лазаровден се свъзва с преминаването на порасналите момичета към моминството, навлизането им в живота и възможността вече да станат невести и да създадат семейство.
В някои краища на България от Лазаровден до Великден се изпълнявали лазарски обредни игри наречени буенец. Обреднта игра е позната само в Източна  България. Изпълнява се с песенен съпровод и е задължителен за всички момичета, достигнали полова зрелост, на които предстои да се задомят през годината. В Североизточна България в играта участвуват две обредни лица - буенек и булка. Моминската група заедно с буенека и булката посещава всяка къща в селото (с изключение на къщи с наскоро починали), пее песни на всеки член от семейството, които имат обреден характер и са свързани с пожелание за женитба. Играят обредния танц буенец-несключено хоро, при което танцуващите, наредени в дълга верига, със ситно пристъпване или притичване описват разни фигури.Хорото се води от мома, наречена буенец, облечена в бяла рокля или мъжка бяла риза, с черен калпак на главата. На рамото си тя носи тояга, обкована с желязно острие, или малка брадва. През гърдите и са кръстосани два колана с пафти. Символично тя изпълнява ролята на младоженец, за това от нея се изисква да е пъргава и юначна. До нея върви "булка" - момиче на 8-10 години, с живи родители.

Девойките, начело с буенеца, обикалят къщите и пеят лазарски песни. Главната тема на лазарските песни е любовта и задомяването: в природата се ражда нов живот, за нов живот трябва да се готви и човека. Смисълът на целия празник е средоточен около женитбата и се свързва с образа на възкръсналия Лазар, който се явява в образа на жених.

 Кумицата е водач на групата и е най-малка на възраст от лазарките. На следващата седмица-Великден тя кани на гости момичетата у дома си.
Влизайки във всеки селски двор те пеят песен. Когато се появи домакина кумицата го пита за кого да му попеят. За дете пеят:

Петровице невесто, имаш сина маненко
Не го гледай маненко - най го гледай на коня
Какво коня играе - жълта грива размята.

В къща, където има ерген, на който му е дошло време да се задоми пеят:

Ергенине - левенине лазаре
Доста одиш ергенуваш
Доста носиш мом фередже
Айде, айде ожени се лазаре.
Не ти е далеч момата
Ей я, ей я в махалата.

 

Лазарките възпяват малкото детенце - свидна рожба, пеят за любовта на моми и ергени, за младоженеца, за красотата и достойнството на младата булка и т.н. Старите хора казват, че в къща където шетат лазарки е честита. След като попеят и пошетат, кумицата мята на стопанката копринена ръчно избродирана кърпичка на рамото. В нея се слага прясно яйце и дребни монети. Домакините изпращат лазарките с думите:

-Да сме живи и здрави догодина пак да ви срещнем 

На Лазаровден още се берат върбови конки, които се използват за закичване и правене на венци на следващия ден – Цветница.

 

Цветница се пада в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветена е на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести. Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.
Обикновено на Цветница се изпълнява и последният лазарски обичай – "кумиченето". Преди обяд всички лазарки се отправят вкупом към реката. Всяка девойка носи със себе си китка цветя, върбово венче или малко хлебче, наричано "кукла". Момите се подреждат една до друга покрай брега или на моста над реката и едновременно пускат китката, венеца или хлебчето. Онази девойка, чийто венец или хляб бъде понесен най-бързо от водата и излезе най-напред, се избира за "кумица" или "кръстница" на лазарките. От този момент тя се превръща в обект на специално уважение и почит от страна на останалите момичета. На третия ден от Великден момата-кръстница кани всички лазарки в дома си и ги гощава с баница и червени великденски яйца. С тази обща гощавка завършва и празничният лазарски комплекс, посредством който девойките демонстрират своя нов социален статус и годността си за встъпване в брак.


  
Цветница е любим празник на мнозина, това е празника на цветята и настъпилата пролет. Имен ден празнуват всички, които носят имена на цветя, храсти, дървета. Затова може би народът ни го възприема като пролетен, цветен празник, ден на цветята, младостта и възраждането на живота в природата.
С цветя и върбови клонки се ходи на празничната служба в църква. Млади невести с малки деца се причестяват. Всеки взема осветено върбово клонче и го отнася у дома си за здраве.

В библейската символика цветята са знак за преходност, но и надежда за възкресение, за вечната пролет на Райската градина.

Лазаровден и Цветница са празници свързани с разцъфването на природата и се включват към поредицата от дни носещи новото начало на идващата пролет.   Това са и празниците, на които имен ден празнуват всички носещи имена на цветя и растения.

 

Според родната статистика на Цветница празнува една пета от българите.

 

Честит празник !






Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. stela50 - Поздрави за интересното и вълнуващо представяне
07.04.2012 18:00
на два от най светлите и цветни празници ,
носещи новото начало на идващата пролет.
Честит празник на всички , а на именниците -
здраве , щастие късмет ... Радвам се ,че си тук .
Сърдечни пожелания за светли и красиви празнични дни !
цитирай
2. malchaniaotnadejda7 - Честит празник и честита да си!
07.04.2012 18:42
Много хубав постинг, благодаря ти! За първи път чувам тези песни - думите им...
Прекрасни са! Светла и радостна Цветница и честит Лазаровден! Догодина със здраве!

"Петровице невесто, имаш сина маненко
Не го гледай маненко - най го гледай на коня
Какво коня играе - жълта грива размята."

Невероятна е. А и следващата... Звучат като пяти от памтивека - тържествено, ритуално и магично..., възраждащо!

"Ергенине - левенине лазаре
Доста одиш ергенуваш
Доста носиш мом фередже
Айде, айде ожени се лазаре.
Не ти е далеч момата
Ей я, ей я в махалата."

Благодаря ти! Светла вечер и до скоро!
цитирай
3. konstant7 - Светли празници и за вас! Благод...
07.04.2012 19:24
Светли празници и за вас! Благодаря, че наминахте!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: konstant7
Категория: Други
Прочетен: 368358
Постинги: 96
Коментари: 601
Гласове: 3375
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031